Sağlık sektörü ile ilgili öngörü ve deneyimlerimizi aktardığımız Marketing Türkiye – Sağlık İletişim dosyasına özel soruları yanıtladım.
Günümüz insanı, dengeli ve sağlıklı yaşam konusunda çok hassas. Kullanıcısıyla bağ kurmak isteyen tüm markaların sağlık iletişimiyle ilgili projelerde adım atmasını öneriyoruz.
Sizce doğru bir sağlık iletişimi stratejisi nasıl kurgulanmalı?
Sağlık iletişimi konusu ülkemizde de dünyada da temel olarak ikiye ayrılıyor.
İlki sağlık profesyonellerine yönelik olarak yapılan çalışmalar. İkincisi de genel olarak hastalara, yakınlarına ya da toplumun daha geniş kesimlerine hitaben hazırlanan iletişim kampanyaları.
Bu sorunuzun yanıtını daha net verebilmek adına biz ikincisi üzerinden konuşalım dilerseniz. Topluma yönelik olarak hazırladığımız sağlık iletişimi kampanyalarını da doğru ya da yanlış ekseninde değil, etkili ve etkisiz olarak değerlendirsek daha sağlıklı olur. Etkili bir sağlık iletişimi kampanyası hazırlayabilmek için öncelikle gerçekçi bir hedefiniz olması gerekir. Yani ortada çalışmaya imza atacak bir firma, dernek ya da hizmet yoksa ve net bir davranış değişikliği hedefi konulamıyorsa o iletişimin biraz kararsız ve dolayısıyla da etkisiz olması ihtimali yükselir.
İkinci olarak çalışmalarınızı gören kişilerin, bu iletişim sonrasında ne yapmalarını istediğinizi/önerdiğinizi net olarak görebilmeleri, anlayabilmeleri gerekir. Örneğin, ‘’Yılda bir kez göz dibi muayenenizi mutlaka yaptırın.’’ net bir mesajdır.
Ya da ‘’Şizofreni hastalarının toplumda yer alma mücadelelerine destek verelim, Görmezden Gelmeyelim’’ de konu zor olmakla birlikte nete yakın bir mesajdır. Ancak çevremizde gördüğümüz kampanyaların bazılarında hiçbir harekete geçirici mesaj/call to action göremeyebiliyoruz.
Dolayısıyla ikinci en önemli konu da net bir harekete geçirici mesaj verebilmektir.
Bunların üzerine de elbette tüm iletişim kampanyalarında olduğu gibi hedef kitlemiz kim, onları hangi mecrada daha rahat yakalarım soruları da sorulmalıdır.
Konu strateji olduğunda sağlık profesyonellerinden ve hasta/hasta yakınlarından, potansiyel hastalardan insightlar toplamak da önemli bir adımdır. Gerçek insightlara dayalı ve karşılanmamış ihtiyaçlara konuşan bir kampanyanın başarı şansı her zaman yüksektir.
Bundan sonrası kampanya öyküsüne ve doğal olarak da yaratıcı fikre bakar. Büyük fikri bulup, uzman bir ekiple çok iyi uyguladığınızda ve doğru medya planlaması ile yayınladığınızda başarılı olma ihtimaliniz çok yüksektir. Biz ajans olarak bu bilgi çerçevesinde kampanyalar üretiyoruz.
Bize biraz Tazefikir’den bahseder misiniz?
Tazefikir 12 yıllık bir tam hizmet reklam ajansı. Teknofikir de bizim dijital ajansımız.
O da 9 yaşında. Tazefikir de Teknofikir de bu sektörde yıllar içinde pek çok ilke imza attı.
Yenilikçi teknolojiler ve bunların sağlık iletişimindeki uygulamaları konusunda benzersiz ve ödüllü çalışmalar yürüttü.
Ulusal ve uluslararası pek çok firmaya yaratıcı iletişim hizmetleri veriyor.
55 kişilik uzman ve her biri tutkulu birer reklamcı olan ekibimizle, insan sağlığı ve yaşam kalitesi konusunda sorumluluğumuzun farkında olarak çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz.
Sağlık iletişimindeki iddialı ve özgün duruşumuzun yanı sıra savunma sanayisi, finans, sigorta, FMCG, perakende gibi kategorilerde alanının en iyisi ya da en iyisi olmaya aday markalara ve marka sahiplerine pazarlama iletişiminde çok daha fazlasını sunmak için çalışıyoruz.
Aynı zamanda çeşitli dernekler ve toplum yararına gerçekleştirilen projeler için gönüllü iletişim desteği sağlıyoruz.
Son iki yılda üç kez Yılın Sağlık İletişimi Ajansı seçilmesinin arkasında da bu yaratıcı tutku ve çaba yatıyor.
Taze Fikir olarak sağlık iletişimi çalışmalarınızı yasaklar çerçevesinde hangi içgörülerle gerçekleştiriyorsunuz?
Biz, sağlık otoriteleri tarafından hazırlanmış düzenlemelere yasaklar değil saha çizgileri olarak bakıyoruz. Dar Alanda Kısa Paslaşmalar filminin adında da olan felsefe, yani ‘sınırlar içerisinde istediğin kadar özgürsün ve fark yaratmak her zaman senin elinde’ duruşunu benimsiyor ve dar alanda en yaratıcı işlere imza atabilmek için çalışıyoruz.
İçgörü konusu iletişimini yaptığınız endikasyona (hastalık alanı) göre değişir.
Rahim ağzı kanseri aşısının iletişimini yaparken kullanacağınız içgörü ile MS hastalığının ya da kalp yetersizliğinin içgörüleri farklıdır. Ancak genel olarak insanların korkutucu, kasvetli, soğuk, samimiyetsiz ve kötü uygulanmış kampanyaları sevmediklerini; gülümseten, ilham veren, samimi ve mesajı net kampanyalardan etkilendiklerini ve harekete geçtiklerini söyleyebiliriz.
Son dönemde sağlık sektöründe yer alan markalara yönelik farkındalık projeleriyle öne çıkıyorsunuz. Bu çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?
Toplumun sağlık konusunda farkındalığı artırmak ve davranış değişikliği yaratmak için bugün kadar 70’ten fazla farkındalık kampanyasını hayata geçirdik. Bu anlamda Türkiye’nin en çok proje üreten sağlık iletişimi ajansı olduğumuzu söyleyebiliriz.
Dünyada ilk kez yapılan pek çok farklı projeye imza attık. Farkındalık iletişimleri çerçevesinde icat yarışmaları, web dizileri, hastalıklara özel çok etkin portallar, iyi yaşam platformları hazırladık.
Dolayısıyla Tazefikir yıllardır sağlık iletişiminde sektör standartlarını belirliyor ve hem yurt içinde hem de dünyada ödüller alıyor.
Bunlara ek olarak bizim çok önemsediğimiz bir diğer değerlendirme de hizmet verdiğimiz firmaların kendi içlerinde düzenledikleri ‘best practice awards’ vb bölgesel ve global yarışmalar. Yaptığımız pek çok çalışma, globalde de yüzlerce hatta bazen binlerce çalışma arasında en ilham verici, en inovatif, en iyi çıkış yapan gibi ödüllere değer bulunuyor.
Bu bizim, markalarımızla birlikte dünya standartlarında işler yaptığımızın en iyi göstergesi diye düşünüyorum. Örneğin bir Alman firmasının 150 ülkesinin bir yılda yaptığı tüm çalışmalar içinde, o firmanın Türkiye’deki vizyoner yöneticileriyle birlikte yaptığınız kampanya, Most Innovative Project seçilebiliyorsa o zaman belli ki doğru işler yapıyorsunuzdur.
Son dönemlerde gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan Novartis ile yaptığımız Rasim Öztekinle Kalp Yetersizliği Sohbetleri Youtube Kampanyasını, Pfizer ile Employie Branding çalışması çerçevesinde Enis Arıkan’la yaptığımız dijital kampanyayı, Amerikan Hastanesi için hazırladığımız Bodrum Kampanyasını, Med Amerikan Hastanesi için hazırladığımız Bahar Alerjisi Klibini, Canped için gerçekleştirdiğimiz ve yine çok büyük etki aldığımız Ultra Mesane Pedi kampanyasını sayabiliriz.
Ayrıca Abdi İbrahim Otsuka ile hazırladığımız, otizm farkındalığı için hekimlerimizle çektiğimiz ve otizmli çocukları olan annelerin anneler gününü, babaların da babalar gününü kutladığımız filmlerimizin yeri de bizler için özel.
Yine yakın zamanda Bayer ile hazırladığımız 365gun.com iyi yaşam portalımıza getirdiğimiz Oksijen Rotaları modülü de sektörde yenilikçi bir iş diyebiliriz. Sağlıklı yaşam için egzersiz yapmayı öneren bir portalın size çeşitli parklar önermesi ve bu parkların koşullarını oylayarak diğer kullanıcılara da yol gösterme imkanı tanıması ilk başta bahsettiğim gibi sektöre ilham verecek projelerden.
Önümüzdeki döneme yönelik iletişim çalışmalarınız hangi doğrultuda devam etmeyi planlıyorsunuz?
Bulunduğunuz alanda yıllarca öncü ve yenilikçi olmak kolay değildir. Her zaman kendinizi yenilemeniz ve çok çalışmanız gerekir.
Tazefikir olarak önümüzdeki dönemlerde de hedefimiz her zaman en doğru mesajı, en sağlam içgörülere dayandırarak, en yaratıcı fikir ve uygulama kalitesiyle vermek. Bu doğrultuda daha yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz mesleğimizde ilk günkü heyecan ve tutkuyla hareket ediyoruz.
Reklamcılık açlıkla yapılan bir meslek. Yeniliğe ve büyük fikre her zaman aç olmalısınız.
Diğer yandan tüm markaları sağlık iletişimiyle tanışmaya davet ediyoruz. Çünkü günümüz insanı artık dengeli ve sağlıklı yaşam konusunda çok daha hassas. Bu alanda verilen mesajlara çok daha açık.
Kullanıcısıyla bağ kurmak isteyen tüm markaların sağlık iletişimiyle ilgili projelere adım atmasını öneriyoruz.
Tazefikir’in Verdiği Hizmetler
- 360 Derece Çok Mecralı Kampanyalar
- Televizyon / İnternet Reklam Kampanyaları
- Sosyal Medya Kampanyaları
- Dijital Projeler, Portal, Web Sitesi Oluşturma ve Yönetimi
- Sosyal Sorumluluk Projeleri
- Sağlık Profesyonellerine Özel Projeler
- Offline ve Online Medya Satın Alma
- Shopper Marketing Çalışmaları
- iPhone, iPad, Android Uygulamaları
- Viral Pazarlama Projeleri
Leave a Comment