COVID-19 salgını sebebiyle pek çok kişi evlerinden çalışıyor. Bizler de bu süreçte ücretsiz hizmet sunan şirketleri, ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz kültür-sanat faaliyetlerini, karantina günlerinde izleyebileceğiniz, iş dünyasına yönelik YouTube kanallarını sizler için araştırıp liste haline getirmiştik. Listelerimize sektör profesyonellerinden aldığımız kitap önerileriyle devam ediyoruz.
Bu dönemde arta kalan bol vakitte kendilerini geliştirmek isteyen okuyucularımız için iş dünyasından bazı profesyonellerden kendilerine ilham olan kitap önerilerinde bulunmalarını rica ettik. Küçük bir sektörel karantina kütüphanesi oluşturmuş olduk. Gelin önerileri birlikte inceleyim.
İlker Çelik (Panasonic / Kurumsal İletişim & KSS Müdürü – Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Başkan Yardımcısı)
Salim Kadıbeşegil / Kurumsal Dersler: Yılların tecrübesi ve özeni ile kaleme alınmış bu kitap; şirketlerin ve kurumların itibarlarını iyi yönetmesi halinde toplumsal hafıza payında nasıl güçlü bir yer edineceklerine, kötü yönetmeleri halinde ise telafisi güç kayıpları nasıl yaşayacaklarına dair kapsamlı örnek ve saptamalar içermekte. Şirketlerin ekonomik, sosyal ve çevresel sorumluluklarını yerine getirerek, kurumsal vatandaşlığı benimsemesinin hiç olmadığı kadar önem kazandığı günümüzde, Kurumsal Dersler kitabının, #EvdeKal sürecine eşlik edecek iyi bir rehber ve yol arkadaşı olacağını düşünüyorum.
Seçil Ünlüsoy Taşarkan (İş Bankası / Pazarlama İletişimi Birim Müdürü)
Philip Kotler / Pazarlama 4.0 Gelenekselden Dijitale Geçiş:Dijitalleşmenin pazarlama dünyasında, bireylerde ve bireylerin davranışlarında yarattığı değişimleri irdeleyerek, pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesinde dikkate alınması gereken unsurları açıklıyor, tavsiyeler veriyor.
Miles Young / Dijital Çağ’da Ogilvy’ye Göre Reklamcılık: Dünya’nın önde gelen reklam ajansı network’lerinden Ogilvy & Mather’da uzun ve başarılı bir kariyer yapmış olan Miles Young’ın kaleme aldığı bu kitap, dijital ekosistemi iyi anlamak ve başarılı olmak adına kılavuz niteliğinde. Başarılı örnek dijital kampanyalar, araştırmalar ve örnek olay incelemeleri ile öne çıkan bu kitabın reklamcılık ve pazarlama alanında çalışan veya bu alanlarda kariyer yapmak isteyenler için pratik ve faydalı bir kaynak olduğunu düşünüyorum.
Çağlar Gözüaçık (Tazefikir Ajans Başkanı)
Bu zorlu günlerden gelişerek ve güçlenerek çıkabilmemiz için size önereceğim kitap Adam Grant’in Vermek ve Almak kitabı. Aslında pazarlamanın temelinde bu iki eylem olsa da kitap bir pazarlama kitabından çok iş yaşamı ekseninde işlenmiş bir yaşam kitabı. Bu kitabı okurken mutlaka kendinizi gözden geçirecek, çokça gülümseyecek ve kendinizin daha iyi bir versiyonu olarak kitabı tamamlayacaksınız.
Gayet akıcı bir dille yazılmış bu kitabın kaynakçasında 310 madde olduğunu söyleyeyim ki içindeki bilgi ve görüşün genişliğini bir parça aktarmış olayım.
Peki siz hangi gruptasınız? Alıcı mı ? Verici mi? Dengeleyici mi? Ya da başarılı olmak için hangisi olmak lazım?
Yiğit Kalafatoğlu (Penti / Marketing & Digital Transformation Director)
İçinde bulunduğumuz koşulların getirisi olarak yaşamakta olduğumuz bu süreç elbet sona erecek. Ama yakın gelecekte hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Değerler, sistemler, ideolojiler, alışkanlıklar, rutinler derken dünyada çok şey yeni biçimlerine kavuşuyor ve bu dönüşüm artık durdurulamaz.
Evet; bir çok kurum, bir çok marka bu süreçte maddi olarak zarar görecek. Ancak bu dönüşümü doğru analiz edip geleceğe dönük aksiyonlarını bugünden planlayanlar ileride ayakta kalacak. Bunun için de iyi bir kavrayış yetisine sahip olmak gerekli. Benim pazarlama profesyonellerine önerim ise bu yetiyi geliştirecek, düne – bugüne ve yarına özgü üç sektörel yayın olabilir.
Max Sutherland & Alice K. Sylverster – Reklam ve Tüjetici Zihni (Dün)
Miles Young – Dijital Çağda Oglilvy’ye göre Reklamcılık (Dünden Bugüne)
George Westerman, Didier Bonnet, Andrew McAfee – Leading Digital (Bugünden Yarına)
Feza Turunçoğlu (Vestel / Pazarlama İletişim & Perakende Pazarlama Grup Müdürü)
Küçük Şeyler Nasıl Büyük Fark Yaratır / The Tipping Point – Malcolm Gladwell:Değişime açık olmak gerektiğini ve doğru zamanda yapılan en küçük bir değişimin nasıl büyük etkiler göstereceğini anlatıyor bize.
Sadece iş hayatı için değil, özel yaşam için de değerli bir kitap. İlham verici ve etkileyici…
Peynirimi kim kaptı / Dr. Spencer Johnson: Yine değişim odaklı bir kitap. Beklenmedik değişimler ve bizlerin bu değişime nasıl uyum sağladığımız. Tıpkı bugünlerde yaşadıklarımız gibi…
Bu iki kitabın Vestel CEO’su Ergün Güler’in ekibine önerdiği kitaplarda yer aldıklarını ayrıntısını da ekleyelim.
Mehmet Yıldırım (Yandex / Marketing&PR Manager)
The Hook/Kancaya Takılınca: Özellikle evde kalma sürecinde web servislerinin ve uygulamaların önemini bir kere daha anladık. Alışveriş, eğlence alışkanlıklarımızın değişeceği bir döneme girerken, alışkanlık kazandıran uygulamaların nasıl yaratıldığını anlatan The Hook/Kancaya Takılınca’yı tavsiye edebilirim. Özellikle konvansiyonel pazarlamacılar, reklamcılar için çok verimli bir başlangıç olacaktır.
Çağdaş Yaltı (Redbull / Marketing Director)
Douglas Holt, Douglas Cameron/ Cultural Strategy: Pazarlamanın data ve rakamlara fazlasıyla bağlı hale geldiği günümüzde; “kültür” & “kültürel farkların” biz inovasyon peşinde koşan pazarlamacılar için ne kadar önemli olduğunu kuvvetli örneklerle destekliyor. Özellikle kariyerinin başındaki meslektaşlarıma ilham vereceğini düşünerek tavsiye ediyorum.
Çağdaş Yaltı kitaba ücretsiz bir şekilde ulaşabileceğiniz linki de bizlerle paylaştı.
Hakan Akben (Eğitmen / Bilgi İşçisi)
Dört anlaşma / Don Miguel Ruiz:Kişisel gelişim kategorisindeki bu kitap, tecrit günlerinde kendinize ve topluma bambaşka bir şekilde bakmanızı sağlayacak. Tecrit günlerini atlattıktan sonra bizi yepyeni bir dünya bekliyor. Yeni dünyayı yeni prensiplerle karşılamak için bol bol zamanımız olan şu günlerde okuyanları dinginleştirecek bu kitap, dört temel prensip üzerine kurgulanmış. Sürprizleri bozmadan kenara çekiliyorum. Bedenen uzak olsak da, zihnen kalabalık olabileceğimiz bu zor günlerin üstesinden de geleceğimize inanıyorum. Tüm dostlara selamlar, sevgiler yürekten…
*Bu yazı pazarlamasyon.com’dan alınmıştır.
Leave a Comment